Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt

Volop kansen voor kopers en verkopers

De gekte is uit de woningmarkt. Het grote overbieden is voorbij. Ligt de boel nu dan stil? Nee, zeker niet. Sterker nog, er zijn volop kansen voor kopers en verkopers.

Laten we eerst de wereld van nu even schetsen.

  • De hypotheekrente is het afgelopen jaar gestegen waardoor iedereen op de woningmarkt wat voorzichtiger werd.
  • De woningnood is echter niet ineens voorbij. De vraag naar woningen is nog steeds groot en het aanbod laag. Daardoor is er van een grote prijsdaling op de woningmarkt geen sprake.
  • Bovendien is de hypotheekrente inmiddels al tijden stabiel, waardoor het vertrouwen van kopers terug toeneemt.

Wat betekent dit voor jou als koper?

Je moet waarschijnlijk nog even wennen aan de nieuwe realiteit van een hypotheekrente van vier á vijf procent. Historisch gezien overigens helemaal niet zo’n heel hoge rente en nu je niet zoveel meer moet overbieden, heb je hem al deels terugverdiend. Maar wat betekent de gestegen rente nou voor jouw leenmogelijkheden? Zijn die ineens veel kleiner? Je hebt geen idee. Ons belangrijkste advies aan jou is dan ook: zorg dat je je mogelijkheden kent.

Weten wat je kan, geeft vertrouwen

Daarbij geven we je graag deze tip mee: vul niet alleen een online rekenmodule in, maar ga een oriënterend gesprek aan met een financieel adviseur. Er is namelijk vaak meer mogelijk dan je denkt, bijvoorbeeld via een starterslening of via energie-investeringen.

Wacht niet tot de bezichtiging

En nu we toch met tips aan het strooien zijn: wacht met het adviesgesprek niet tot je jouw ideale woning al bezichtigd hebt. Je hebt in deze tijden weliswaar meer tijd voor de bezichtiging, het inschakelen van een aankoopmakelaar en het nadenken over een bod, maar als je na de bezichtiging nog je financiële mogelijkheden moet uitzoeken, ben je misschien toch net te laat.

Wat betekent de nieuwe situatie voor jou als verkoper?

Leuk, al die tips voor kopers, maar jij als verkoper wilt jouw huis natuurlijk vooral zo goed mogelijk verkopen. Ook dat kan in deze woningmarkt prima. Je had wellicht liever gezien dat de gekte nog even was aangehouden. Dan zette je je woning vandaag te koop en was hij bij wijze van spreken gisteren verkocht voor een hoger bedrag dan je vroeg. Maar je had dan ook in diezelfde gekte je volgende woning moeten aankopen. Dat was de keerzijde.

Eerst verkopen, dan kopen of andersom?

Inmiddels is de woningmarkt stabiel, maar misschien vind je het nog wel spannend om op een goede verkoop te vertrouwen. Dan toch maar eerst je eigen huis verkopen voordat je iets nieuws gevonden hebt? Lastig dilemma. Ons advies: durf al een nieuw huis te kopen, maar spreek een wat latere oplevertermijn af. Dan heb je ruim tijd om je eigen huis te verkopen. Andersom kan het vanwege het geringe aanbod namelijk best zo zijn dat je nog niks nieuws gevonden hebt wanneer jouw huis verkocht is. En vind nu maar eens een (betaalbare) huurwoning voor de tussentijd…

Het best mogelijke resultaat

Bij Zeeuws Landgoed kun je altijd voor advies terecht. Wij hebben kennis van zaken en zijn, ook in de ‘gekte-markt’, nooit van de snelle verkoop, maar van de goede verkoop geweest. We begeleiden je door het hele proces, schetsen de verschillende scenario’s voor je, geven je goed advies en gaan voor het best mogelijke resultaat. Klik hier om een adviesgesprek aan te vragen.

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×