Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt

Nieuw taxatierapport – doe er je voordeel mee!

Sinds 1 oktober 2021 gelden er nieuwe regels voor taxatierapporten. Ze zorgen er vooral voor dat je meer informatie krijgt over de bouwkundige staat, de te verwachten toekomstige kosten en de energiezuinigheid van een woning. Ons advies: doe er je voordeel mee!

We hebben te maken met een overspannen woningmarkt. Zelfs vervallen opknappers worden voor goud geld verkocht. Tot waar bied je mee? Koop je geen kat in de zak? Welke opknap- en energiekosten liggen in het vooruitzicht? Het zijn lastige vragen waar je als koper mee speelt terwijl je nadenkt over een bod. Wat zou het handig zijn als je de antwoorden al had.

Nieuw taxatierapport biedt antwoorden

Goed nieuws: het nieuwe taxatierapport biedt de antwoorden. Voorheen waren taxatierapporten wat algemener en was de inhoud vooral gericht op de geschatte waarde. Sinds de nieuwe regels krijg je nu ook informatie over de bouwkundige staat, de te verwachten kosten in de toekomst en hoe is het gesteld met de energieprestatie van de woning. Niet onbelangrijk, gezien de stijgende materiaalkosten en olie- en gasprijzen. Dankzij het nieuwe taxatierapport weet je waar je aan toe bent en kun je een beter onderbouwde keuze maken.

Wanneer laat je een taxatierapport opmaken?

Het is alleen de vraag: wanneer laat je een taxatierapport opmaken? Vaak gebeurt dit pas als je de koopovereenkomst al getekend hebt en de hypotheekverstrekker ernaar vraagt. Maar je kunt er dus voor kiezen om zelf het initiatief te nemen. Zo’n investering van een paarhonderd euro kan je behoeden voor vele duizenden euro’s aan tegenvallende kosten.

Aankoopmakelaar

Een andere optie is dat je een aankoopmakelaar meeneemt tijdens je bezichtigingen. Diegene ziet meer dan jij als het gaat om bijvoorbeeld bouwkundige zaken en aankomende kosten. Een aankoopmakelaar kan ook een snelle inschatting van de werkelijke waarde maken en geeft je wijze raad wat te doen.

Wijze raad: ontbindende voorwaarden

Wil je al wat wijze raad op voorhand? Neem een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op in je koopcontract. Mocht dan uit de taxatie later blijken dat er grote gebreken zijn en/of dat nadere bouwkundige keuring benodigd is, kun je hier nog op terugvallen.

Worden taxaties duurder?

Zijn er ook nadelen aan de nieuwe taxatieregels? Misschien. Taxateurs moeten namelijk meer onderzoeken dan voorheen en dus zie je bij veel taxateurs de prijs voor een taxatie stijgen. Bij Van den Ouden Makelaars houden we onze tarieven echter voorlopig wat ze zijn: laag. We willen eerst ervaring opdoen met het nieuwe systeem. Dit is namelijk samen met de nieuwe taxatieregels gelanceerd en helpt taxateurs een snelle inschatting van kosten te maken en het rapport direct digitaal uit te werken. Misschien blijkt achteraf dat dit systeem ons juist wel tijd bespaart. We gaan het ervaren.

Wanneer kies je voor een bureauwaardering?

Tot slot is er naast het taxatierapport nu ook de bureauwaardering als mogelijkheid bij gekomen. Een bureauwaardering is een vereenvoudigde waardebepaling op afstand. De taxateur gaat dus niet bij de woning langs, maar baseert de waarde op basis van administratieve gegevens. Bij Van den Ouden Makelaars vinden we echter een fysiek bezoek aan een woning van groot belang om een betrouwbare waarde te kunnen afgeven. Zonder de bouwkundige staat en omgeving met eigen ogen te zien, mis je immers belangrijke informatie. De komende tijd kijken we dus nog even de kat uit de boom wat deze nieuwe waardebepaling betreft.

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×