Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt

Aftrekbare kosten bij aankoop van je woning

Een huis is een van de grootste investeringen, zo niet de grootste die je in je leven doet. En al zeker in deze tijd, nu de huizenprijzen de pan uitrijzen. Poeh, dat is even slikken, zoveel geld uitgeven. Maar er is ook een klein lichtpuntje: je kunt wat geld terugkrijgen.

We hebben het over de aftrekbare kosten bij de aankoop van je woning. Dit zijn kosten die je later, bij je belastingaangifte, mag aftrekken van je bruto inkomen. Over dit deel hoef je dan geen inkomstenbelasting te betalen. Inkomstenbelasting is voor veel mensen 37,1% (voor meer info: kijk op de site van de Belastingdienst) dus het voordeel kan flink oplopen.

Aftrekbare kosten

Er zijn aardig wat aftrekbare kosten bij aankoop van je woning. We zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje.

Eenmalige aftrekbare kosten

 • notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
 • taxatiekosten voor het krijgen van de lening
 • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
 • kosten voor een bouwdepot of verbouwingslening
 • advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur
 • bereidstellingsprovisie (Dit betaal je soms bij verlenging van de offertevoorwaarden)

Doorlopende aftrekbare kosten

 • Hypotheekrente
  Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je de hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van je eigen woning. Ook is het van belang dat je binnen 3 jaar in die woning gaat wonen en dat je de hypotheek lineair of annuïtair aflost in 30 jaar. De exacte voorwaarden vind je hier: Belastingdienst – voorwaarden hypotheekrenteaftrek.
 • Periodieke betalingen voor eventueel recht van erfpacht, opstal of beklemming
  Wanneer de grond waarop jouw woning staat niet van jou is, betaal je voor het gebruik ervan periodiek een bedrag voor het recht van erfpacht, opstal of beklemming aan de eigenaar. Die periodieke bedragen zijn aftrekbaar. Dit geldt niet voor afkoopsommen voor deze rechten, maar weer wel voor de hypotheekrente van de lening die je hiervoor eventueel afsluit.

Ben je nog mee?

Dit waren slechts de belangrijkste soorten en regels rondom aftrekbare kosten bij de aankoop van je woning. We kunnen ons voorstellen dat dit voorlopig meer dan genoeg informatie voor je is. Er komt immers zoveel op je af wanneer je een huis koopt.

Laat je adviseren

Om die reden besluiten steeds meer mensen een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zie het als de adviseur die je van begin tot eind door het hele aankoopproces van jouw woning begeleidt. Bij Zeeuws Landgoed doen we dat in 10 stappen, van het bespreken van jouw woonwensen tot het beantwoorden van vragen die je na de aankoop misschien nog hebt.

Met vertrouwen jouw woning kopen

Wanneer je je laat begeleiden door een aankoopmakelaar weet je zeker dat je geen belangrijke zaken zoals aftrekbare kosten over het hoofd ziet. Je kunt je huis met vertrouwen kopen en er volop van genieten. Dus doe dat! Het gebeurt immers niet iedere dag dat je zo’n bijzondere aankoop doet. Laat de zorgen aan een expert over en geniet van de reis!

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×