Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt

Nieuwe regels en cijfers vanaf 1-1-2022

Januari is altijd zo’n maand waarin allerlei nieuwe regels en wetten officieel ingaan. Deze maand januari is daar geen uitzondering op. Wat er allemaal veranderd is aan regels en wetten rondom de woningmarkt? Wij zetten het voor je op een rijtje.

In het kort kunnen we de wijzigingen samenvatten in 3 categorieënVoeg afbeelding toe

  1. Verscherping/verheldering regels overdrachtsbelasting
  2. Introductie Opkoopbescherming bestaande woningen
  3. Jaarlijkse herijking belastingtarieven en NHG-grensbedragen

Afgezien van de jaarlijkse herijking van belastingtarieven, staan de meeste nieuwe regels in het teken van het beschermen van starters en doorstromers op de woningmarkt. Zij moeten een goede en eerlijke kans krijgen een woning te kunnen bemachtigen en bewonen. Hoe de overheid dit wil stimuleren, leggen we je hieronder uit.

1.      Verscherping/verheldering overdrachtsbelasting

Vorig jaar gold al dat starters op de woningmarkt een vrijstelling kunnen krijgen op overdrachtsbelasting wanneer ze hun eerste eigen woning kopen en gaan bewonen. Waar doorstromers 2% en vastgoedbeleggers 8% betalen, betalen starters 0% overdrachtsbelasting. Er zaten echter een paar haken en ogen aan deze regel. Die zijn nu gladgestreken:

  • Voorheen kon je flinke pech hebben wanneer je als starter of doorstromer kort na het tekenen van de koopovereenkomst of kort na het moment van de overdracht toch niet in je nieuwe huis kon gaan wonen, bijvoorbeeld in geval van een overlijden of een scheiding. Dan werd je alsnog als vastgoedbelegger gezien en moest je flink bijbetalen. Vanaf 1 januari 2022 is voor deze onvoorziene omstandigheid een veiligheid ingebouwd. Meer info hierover vind je op de site van Rijksoverheid.
  • Er zijn natuurlijk ook mensen die de mazen van de wet opzoeken en op een slinkse manier proberen aanspraak te maken op de startersvrijstelling. Zo omzeilden sommigen het maximum koopbedrag van € 400.000,- door de woning in twee delen te kopen, bijvoorbeeld eerst het huis en daarna de garage. Vanaf nu lukt dit alleen nog als er minstens een jaar tussen beide aankopen zit.

2.      Introductie Opkoopbescherming bestaande woningen

Om vastgoedbeleggers nog verder te ontmoedigen en zo starters betere kansen te geven, kunnen gemeenten vanaf nu ook een Opkoopbescherming inzetten. De koper van een woning is dan verplicht om gedurende enkele jaren de woning zelf te gaan bewonen. Pas daarna mag de woning aan een derde verhuurd worden.

·         Goed onderbouwd

Gemeenten mogen de Opkoopbescherming alleen toepassen als ze goed kunnen onderbouwen dat de inzet ervan noodzakelijk, geschikt en proportioneel is voor de bevordering van de leefbaarheid. De Opkoopbescherming geldt niet direct voor de hele gemeente, maar slechts voor specifieke buurt(en) waar de nood het hoogst is.

·         Goedkope en middeldure woningen

Opkoopbescherming is bovendien alleen van toepassing op de relatief goedkope en middeldure woningen. Wat dit inhoudt, bepaalt de gemeente. Zij geven op basis van de lokale situatie aan tot welke WOZ-waarde huizen onder de opkoopbescherming vallen.

Net als bij iedere wet- en regelgeving, zitten er diverse uitzonderingen en bijzonderheden aan vast. Het gaat te ver om ze hier te behandelen. Wil je er meer over weten: kijk dan op de site van Rijksoverheid of neemt contact met ons op. We leggen je graag uit wat de Opkoopbescherming voor jou betekent. Het belangrijkste voor nu is dat je weet dat de Opkoopbescherming bestaat en dat je hier bij de aankoop van een woning rekening mee moet houden.

3.      Jaarlijkse herijking belastingtarieven en NHG-grensbedragen

Tot slot laten we je nog even weten wat voor jou als koper of bezitter van een woning de belangrijkste nieuwe cijfers zijn rondom de belastingtarieven en NHG-grenzen.

  • De NHG-grens gaat van € 325.000 naar € 355.000. Als je energiebesparende maatregelen gaat treffen is dat 6% meer, dus vanaf nu € 376.300.
  • De NHG-premie die jij als koper eenmalig moet betalen is gedaald van 0,7 naar 0,6%.
  • Ter uitfasering van de hypotheekrenteaftrek, dalen ieder jaar het percentage van het deel van de hypotheek waarvoor je aftrek kunt krijgen én het maximale belastingtarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken. Ten opzichte van vorig jaar gaan we van 43% hypotheekaftrek naar 40% en gaat het maximale belastingtarief omlaag van 43,05% naar 40,05%.
  • De WOZ-waarde gaat iets omhoog en wordt vanaf nu berekend op basis van vierkante meters (woonoppervlak) in plaats van op kubieke meters (inhoud).

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×